fbpx

Chléb: upečte si raději vlastní. Poradíme, jak na to

872

Často a rádi řadíte do svého jídelníčku chléb? Možná byste měli vědět, jak je to s chlebem a jeho výživovými hodnotami. Pokud totiž sáhnete po klasickém bochníku chleba, zasytí vás, ale jeho nutriční hodnoty vašemu zdraví neprospějí. Snažte se stravovat chytře a konzumujte opravdu kvalitní potraviny. V tomto článku se dozvíte pravdu o „klasickém“ chlebu a zároveň vám dáme pár receptů na zdravý chléb, který si můžete upéct sami doma.

 

Fakta o klasickém chlebu…

Klasický chléb tvoří základ jídelníčku běžného člověka. Dá se konzumovat k snídani, ke svačině, někdy k obědu a k večeři. Najdete ho v každém menším obchodě. Klasický chléb se skládá z bílé pšeničné mouky, z droždí a z chemických přidaných látek. Jeho složení v těle dokáže zanechat pěknou spoušť, avšak klame svou křupavou kůrkou a měkkostí.

Pravdou je, že vám takový chléb nedodá téměř žádné živiny, neobsahuje žádné zdravé tuky ani kvalitní bílkoviny. Tento chléb je zkrátka plný prázdných kalorií. Jediné, v čem vám pomůže, je to, že vám zaplní žaludek a na chvíli zažene hlad. V případě, že si koupíte celozrnný chléb domnění, že jste udělali lépe, ještě nemáte vyhráno. Klíčovou roli totiž hraje to, jestli je chléb kyne pomocí droždí.

 

Takový chléb obsahuje pšeničný lepek, který má tu nežádoucí funkci, že vám zalepuje střeva. V žaludku se nerozloží a do střev putuje celý, kde se ukládá a postupně střeva zalepuje. Ve střevech se pak hromadí kvasinky a vznikají plísně. Střeva, která jsou zanesená, nemohou kvalitně odvádět svou práci a nefiltrují nečistoty jako za normálních okolností. Tím, jak střeva propouštějí zdraví nebezpečné látky, zanáší se krev. Následkem je únava, ekzémy, akné, alergické vyrážky a další problémy. Střeva mají na svědomí také naši obranischopnost včetně imunitního systému. Nerozložený pšeničný lepek je pro střeva velmi agresivní a těžko se s ním vypořádávají. Pokud se dlouhodobě a často stravujete klasickým chlebem, zakládáte si na mnohé civilizační choroby a z části i na rakovinu. Zkuste chléb ze svého jídelníčku na měsíc vyřadit a sami uvidíte, jak se potom budete cítit a jestli zpozorujete nějaké změny.

 

Chléb z jogurtu

Jogurtový chléb se peče po dobu 45 minut a jeho příprava vám zabere 10 minut. Recept není složitý, je velmi chutný a jeho nutriční hodnoty jsou kvalitní.

Co potřebujete?

190 g bílého selského jogurtu, 190 ml vody, 4 g sušeného droždí, 1 vejce, 190 g celozrnné pšeničné mouky, 190 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička soli.

Jak postupovat?

Vezměte si velkou mísu a rozmíchejte v ní jogurt s vodou a s vejcem. Postupně přidávejte mouku, droždí a posolte. Vytvořte jednotnou směs a následně misku překryjte potravinářskou folií. Misku s těstem dejte kynout pod peřinu na 12 hodin. Po 12 ti hodinách těsto zlehka promíchejte a dejte ho do formy. V této fázi můžete přidat semínka dle výběru. Chléb nechte znovu kynou po dobu 2 hodin v pokojové teplotě. Po dvou hodinách rozpalte troubu na 250 stupňů. Chléb pečte po dobu 10 ti minut na 220 stupňů, poté troubu zeslabte na 200 stupňů a pečte ho po dobu 25 minut. Když bude chléb hotový, nechte ho vychladnout a rozkrájejte na libovolné kousky.

Ořechový chléb

Ořechový chléb budeme připravovat ze dvou těst.

Co budete potřebovat?Prefermentované těsto se připravuje den předem, tak to berte v potaz. Na prefermentované těsto budete potřebovat: 140 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí, 90 ml vody, lžičku soli. Na těsto budete potřebovat 450 g hladké pšeničné mouky, 75 g špaldové mouky, 8 g čerstvého droždí, 325 ml vody, 2 lžičky medu, již připravené prefermentované těsto, 50 ml vody, 2 hrsti ořechů.

Jak postupovat?

Prefermentované těsto si připravte již den předem. Jeho příprava je jednoduchá, zkrátka všechny přísady smícháte v jednu směs. Můžete si pomoci robotem. Těsto vytvarujte do koule a dejte ho do misky, kterou přikryjete potravinářskou folií a uložíte jej do lednice. Druhé těsto vytvoříte stejným způsobem. Všechny ingredience smícháte v jednotnou směs a nakonec ji spojíte s prefermentovaným těstem. Těsta se musí dokonale spojit k sobě, buďte trpělivý. Nakonec do těsta přidejte ořechy. Těsto v misce přikryjte potravinářskou folií a nechte ho kynout po dobu jedné hodiny v pokojové teplotě. Po té těsto vezměte a vytvořte z něj 2 menší bochníky, které vyložíte na plech s pečícím papírem. Bochníky posypte moukou a udělejte na nich pár řezů. Troubu rozpalte na 250 stupňů. Když bude trouba rozpálená, vložte do ní chléb. Po 10 ti minutách ztlumte teplotu na 210 stupňů a pečte chléb 30 minut. Až bude kůrka do zlatova, můžete chléb z trouby vyndat a nechat si chutnat.

 

 

Cuketový chléb

Cuketový chléb se skládá ze dvou hlavních surovin a to z kefíru a z cukety. Díky kefíru bude chléb dokonalé vláčný.

Co budete potřebovat?

1 malou cuketu, lžíci soli, 500 g špaldové mouky, 300 ml kefírů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, 2 stroužky česneku, 50 g nastrouhaného sýra, malá lžíce jedlé sody, 4 kusy sušených rajčat.

Jak postupovat?

Cuketu oloupejte a nastrouhejte. Důkladně z ní vymačkejte vodu. Česnek také oloupejte a nastrouhejte k cuketě. Sušená rajčata na velmi drobno nakrájejte a přisypte do misky. Zbylé ingredience také přidávejte a míchejte do té doby, než nevznikne jednotná směs. Po té směs vlejte do libovolné formy. Troubu předehřejte na 185 stupňů. Formu s těstem dejte do trouby na 40-45 minut a pečte na 165 stupňů. Nakonec formu vyjměte a chléb vyklopte a nechte vychladnout.

  • Rubriky

  • Štítky

  • Ceník

    Nový JičínÁčkofit studio

    Frýdek MístekÁčkofit studio

    Nový Jičín
    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kčakce končí 1.4.2023
    Rezervovat

    Permanentka na 1 měsíc4 tréninky

    V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    536 KčCelková cena 2 144 Kč
    Objednat

    Permanentka na 2 měsíce8 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Tady již budou znát pravidelné tréninkové lekce. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    489 KčCelková cena 3 912 Kč
    Objednat

    Permanentka na 3 měsíce12 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Trénink pod dozorem trenéra. Poznáte na sobě: – úbytek nežádoucích tuků – zpevnění těla – nárůst svalové hmoty – konec bolestí zad. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    469 KčCelková cena 5 628 Kč
    Objednat

    Permanentka na 6 měsíce24 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Nekompromisní volba k vytouženým cílům. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    445 KčCelková cena 10 680 Kč
    Objednat

    40 tréninkůPlatnost 12 měsíců

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    422 KčCelková cena 16 880 Kč
    Objednat

    1 trénink

    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kč
    640 Kč
    Objednat
    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kčakce končí 1.4.2023
    Rezervovat
    Frýdek Místek
    Úvodní trénink za akční cenu 199,-akce končí 1.7.2024
    Rezervace
    Cvičte sami nebo s parťákem Pro jednoho, můžete cvičit 
s dalším klientem Akce Parťák
    Jste dva a šetříte

    Permanentka na 1 měsíc / PLATNOST 2 MĚSÍCE4 tréninky

    Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    589 KčCelková cena 2 356 Kč
    Objednat
    536 KčCelková cena 2 144 Kč
    Objednat

    Permanentka na 2 měsíce / PLATNOS 3 MĚSÍCE8 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Tady již budou znát pravidelné tréninkové lekce. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    549 KčCelková cena 4 392 Kč
    Objednat
    489 KčCelková cena 3 912 Kč
    Objednat

    Permamentka na 3 měsíce / PLATNOST 4 MĚSÍCE12 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Trénink pod dozorem trenéra. Poznáte na sobě: – úbytek nežádoucích tuků – zpevnění těla – nárůst svalové hmoty – konec bolestí zad. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    519 KčCelková cena 6 228 Kč
    Objednat
    469 KčCelková cena 5 628 Kč
    Objednat

    Permanentka na 6 měsíce / PLATNOST 7 MĚSÍCŮ24 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Nekompromisní volba k vytouženým cílům. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    466 KčCelková cena 11 184 Kč
    Objednat
    466 KčCelková cena 11 184 Kč
    Objednat

    40 tréninkůPlatnost 12 měsíců

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    445 KčCelková cena 17 800 Kč
    Objednat

    1 trénink

    690 Kč
    Objednat
    Úvodní trénink za akční cenu 199,-akce končí 1.7.2024
    Rezervace