fbpx

Recepty – připravte zdravý nedělní oběd pro celou rodinu (polévka, hlavní chod, dezert)

364

Přestože je na trhu nabídka velkého množství doplňků výživy, vždy dáváme přednost čerstvým surovinám, pokud je to možné.

1.

Alotta cibulová polévka

4 stroužky čerstvého česneku, nasekaného na drobno

2 lžíce řepkového oleje

1 lžíce sezamového oleje

3 velké žluté cibule, nakrájené na tenké plátky

2,5 l vody

3 lžíce sójové omáčky

½ lžičky mletého černého pepře

6-8 lžiček čerstvě strouhaného parmezánu

Opražte česnek na oleji v mělké teflonové pánvi při střední teplotě po dobu 3-5min. Přidejte cibuli a duste, občas zamíchejte, dokud nedojde k lehké karamelizaci po dobu asi 20min.

Přemístěte česnek a cibuli do polévkového hrnce. Přidejte vodu, sójovou omáčku a pepř. Rychle přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte a vařte při mírné teplotě po dobu 15min.

Servírujte posypané 2 lžičkami parmezánu.

Takto připravíte 5-6 porcí pokrmu.

Růžičková kapusta s tuňákem

 1 lžíce panenského olivového oleje, nebo řepkového oleje

1 červená paprika, nakrájená na šesticentrimetrové tenké plátky

2 paličky česneku, nasekané

3 konzervy kousků tuňáka křídlatého ve vlastní šťávě (vysušené, bez šťávy)

1 šálek datlových rajčátek, oloupaných a nakrájených

1 lžičky hnědého cukru

1 2/3 (375 g) růžičkové kapusty, dobře omyté a nakrájené na poloviny, nebo čtvrtiny

½ šálku krájených černých řeckých oliv

2 lžíce čerstvé bazalky a koriandru, oboje nasekané

čerstvě mletý pepř na dochucení

Možno ozdobit piniovými oříšky

Rozehřejte olej na pečící pánvi nebo wok pánvi a osmahněte pepř a česnek po dobu 2-3 min.

Přidejte tuňáka, rajčata, cukr, růžičkovou kapustu, olivy a čerstvé bylinky.

Přidejte pepř a ihned servírujte. Je možné též posypat piniovými oříšky.

Cca 4 porce.

Nepečený cheesecake s malinami

1 bal. bezlepkových sušenek

30 g máslo

1 lžíce kokosového oleje

250 g mascarpone

250 g jemný tvaroh

med nebo jiné sladidlo podle toho co máte rádi

250 g malin

1/2 bal. želatina v prášku

Sušenky rozmixujeme tyčovým mixérem na prášek, přidáme rozpuštěné máslo a rozpuštěný kokosový olej.

Připravíme si kulatou formu na pečení. Na tyto ingredience je ideální velikost formy 15 cm, dno vyložíme pečícím papírem a na to navrstvíme Sušenkovou hmotu. Lžící uhladíme a navrstvíme utřené mascarpone s tvarohem (osladíme sladidlem, ale klidně můžete použít i med nebo cukr, jak chcete). Použijte kvalitní mascarpone, které je tuhé, ne jeho napodobeniny, které se ještě i hýbou v kelímku. Kvalitní mascarpone je husté a lžící se hůře vybírá z obalu.

Na tuto mascarpone hmotu navrstvíme malinovou hmotu – maliny tyčovým mixérem rozmixujeme na dřeň, přidáme polovinu želatiny a jemně dřeň v mikrovlnce ohřejeme. Nalijeme na mascarpone hmotu a dáme do lednice ztuhnout.

2.

 Kuřecí vývar

4 l vody
2 kg kuřecích kostí, křídel a drobů
300 g zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel, česnek)

(část vývaru schovejte pro přípravu hlavního jídla)

sůl, pepř

čerstvé bylinky (petrželka, libeček, pažitka)

Kuřecí kosti neumývejte ve dřezu a dejte je rovnou do hrnce s odměřenou studenou vodou. Vodu přiveďte pod bod varu (s teplotou okolo 90 °C).

Po dvou hodinách přidejte očištěnou zeleninu a pokračujte ještě alespoň hodinu. Vývar bude dobrý už za tři hodiny.

Zeleninu pokrájejte a dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami

Pohanka Seashore

2/3 šálku celozrnných těstovinových mušliček

1 lžíce řepkového oleje

1 šálek krájených žampionů

1 malá cibule, nasekaná

2 šálky kuřecího vývaru

1 celé vejce, mírně ušlehané

1 šálek pražené pohanky

špetka bílého pepře a soli na dochucení

Uvařte těstovniny „al dente“ podle návodu na výrobku, slijte vodu a dejte ji stranou.

Rozehřejte olej na teflonové pánvi na střední teplotu. Přidejte žampiony a cibuli a pražte, dokud není cibule průsvitná, asi sedm minut. Dejte stranou.

Zahřejte vývar k varu. V malé misce smíchejte vejce s pohankou, dokud nejsou všechna zrna obalena. Dejte pohanku do středně velkého kastrolu. Míchejte tuto směs při střední teplotě 3-4 minuty, dokud není horká, lehce opražená a jednotlivá zrna obalená ve vejci nejsou oddělena. Snižte teplotu na mírnou a opatrně míchejte spolu se žampiony, cibulí, pepřem a solí. Přikryjte pokličkou a vařte po dobu 10-12 min, nebo dokud není pohanka křehká a všechna tekutina se nevypaří.

Dejte na pekáč a zamíchejte spolu s těstovinami. Nepřikryté pečte v troubě po dobu 3-5 min, dokud povrch nezhnědne. Pečlivě sledujte a ihned vyndejte z trouby.

Dort z tvarohu s jablkem

200 g odtučněný tvaroh
1 ks vejce
1 ks jablko (cca 120 g)
1 lžíce medu

Jablko pomocí mixéru rozmixujeme na dřeň, přidáme vajíčko, med, tvaroh a vše důkladně promícháme.

Připravíme si formičky nebo jednu formu, do které navrstvíme připravenou hmotu.

Mikrovlnku zapneme na 7 minut na maximální výkon a koláček je hotový.

3.

Špenátový krém

60 g ghí másla (přepuštěného)

1 ks středně velké cibule

1 l zeleninového vývaru

500 g čerstvého špenátu

1 stroužek česneku

sůl

špetka pepře

1ks smetana ke šlehání

parmazán na posypání

V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zalijeme vývarem.

Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.

Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zruba 15 minut. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.

Pečený losos se zeleninovými tagliatelle

1 porce lososa

20 g tagliatelle těstovin (jedna malá koule)

1/4 avokáda

Půl mrkve

Půl cukety

Petržel

Kokosový olej

Citronová šťáva

Sůl

Na pánvi na kokosovém oleji osmahněte lososa krátce s obou stran, osolte a pokapejte citronem. Poté dejte lososa na dvacet minut do trouby dopéct. Mezitím si uvařte těstoviny. Avokádo rozmixujte se solí, citronovou šťávou a můžete přidat trošku mléka, nejlépe nějakého rostlinného, pro krémovější výsledek. Zeleninové nudle si udělejte jednoduše tak, že budete loupat mrkev a cuketu škrabkou tak že vzniknou tenké nudle. Těstoviny obalte v avokádové omáčce a přidejte zeleninové nudle a nasekanou petržel.

Salát s melounem

rukola

300g vodního melounu

200g žlutého melounu

sýr feta

mandlové lupínky

Dresing:

1PL medu

koriandr

šťáva z 1 pomeranče

 1PL olivového oleje

špetka chilli

Rozmixujte vše na dresing. Do mísy nakrájíte melouny, přidáte rukolu a zamícháte s dresingem. Fetu rozdrobte a posypte salát. Nakonec na pánvi opražíte mandlové lupínky a přidáte do salátu.

  • Rubriky

  • Štítky

  • Ceník

    Nový JičínÁčkofit studio

    Frýdek MístekÁčkofit studio

    Nový Jičín
    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kčakce končí 1.4.2023
    Rezervovat

    Permanentka na 1 měsíc4 tréninky

    V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    536 KčCelková cena 2 144 Kč
    Objednat

    Permanentka na 2 měsíce8 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Tady již budou znát pravidelné tréninkové lekce. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    489 KčCelková cena 3 912 Kč
    Objednat

    Permanentka na 3 měsíce12 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Trénink pod dozorem trenéra. Poznáte na sobě: – úbytek nežádoucích tuků – zpevnění těla – nárůst svalové hmoty – konec bolestí zad. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    469 KčCelková cena 5 628 Kč
    Objednat

    Permanentka na 6 měsíce24 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Nekompromisní volba k vytouženým cílům. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    445 KčCelková cena 10 680 Kč
    Objednat

    40 tréninkůPlatnost 12 měsíců

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. V ceně první diagnostika těla na InBody a další za zvýhodněnou cenu 199,-Kč
    422 KčCelková cena 16 880 Kč
    Objednat

    1 trénink

    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kč
    640 Kč
    Objednat
    Úvodní trénink za akční cenu 199 Kčakce končí 1.4.2023
    Rezervovat
    Frýdek Místek
    Úvodní trénink za akční cenu 199,-akce končí 1.7.2024
    Rezervace
    Cvičte sami nebo s parťákem Pro jednoho, můžete cvičit 
s dalším klientem Akce Parťák
    Jste dva a šetříte

    Permanentka na 1 měsíc / PLATNOST 2 MĚSÍCE4 tréninky

    Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    589 KčCelková cena 2 356 Kč
    Objednat
    536 KčCelková cena 2 144 Kč
    Objednat

    Permanentka na 2 měsíce / PLATNOS 3 MĚSÍCE8 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Tady již budou znát pravidelné tréninkové lekce. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    549 KčCelková cena 4 392 Kč
    Objednat
    489 KčCelková cena 3 912 Kč
    Objednat

    Permamentka na 3 měsíce / PLATNOST 4 MĚSÍCE12 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Trénink pod dozorem trenéra. Poznáte na sobě: – úbytek nežádoucích tuků – zpevnění těla – nárůst svalové hmoty – konec bolestí zad. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    519 KčCelková cena 6 228 Kč
    Objednat
    469 KčCelková cena 5 628 Kč
    Objednat

    Permanentka na 6 měsíce / PLATNOST 7 MĚSÍCŮ24 tréninků

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Nekompromisní volba k vytouženým cílům. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    466 KčCelková cena 11 184 Kč
    Objednat
    466 KčCelková cena 11 184 Kč
    Objednat

    40 tréninkůPlatnost 12 měsíců

    10% sleva na nákup fitness výživy a doplňků. Akční cena na diagnostiku těla za zvýhodněnou cenu 199,-Kč.
    445 KčCelková cena 17 800 Kč
    Objednat

    1 trénink

    690 Kč
    Objednat
    Úvodní trénink za akční cenu 199,-akce končí 1.7.2024
    Rezervace